Lovska družina Col

Nazaj k naravi

“Sakramenski dež! Pa so šli polhi…”

Na naši jablani so se že bleščala rdeča jabolka in nas opominjala, da pri­haja jesen. “Domen,” sem rekel bratu, “bo treba kaj nastaviti polhom!”

Tako smo se – midva z Domnom, Sebastjan in Darjo – zmenili, da gremo ­v Belo na polhe. Mami sva rekla: “Mama, mi gremo na polhe v Belo. Tam < bomo tudi prespali.” Mama je najprej godrnjala, potem pa svajo le prepričala, da se nam nima kaj zgoditi, da je v Beli stara baraka, v kateri lahko prespirno, daje v baraki ognjišče, na katerem si lahko kaj skuhamo – pa še telefon imajo pri Ivaneu, pri Darjotovi in Sebastjanovi stari mami.In smo se odpravili. Domen je skočil na podstrešje po “rukzok” in očetovo čutaro za “šnopc”, ki se rabi pri lovu na polhe. Jaz pa sem hitro “narabutal” nekaj jabolk. Tudi britv”,e nismo pozabili. Mama nam je dala še štruco kruha, čokolado in bibito. Sli smo. Domen je nosil nahrbtnik, na mojem hrbtu pa so visele škrince.V Beli smo najprej napravili drva in v baraki zakurili ogenj. V kareti smo pripeljali nekaj sena za ležišče.Baraka je stara in majhna. Pokrita je s starimi korci in pločevino. Streha je obložena s kamenjem.Ob ognju je bilo prijetno toplo.

Zvečer smo šli nastavit polhom. Vzeli smo sekiro, škrince, jabolka in šnopc. Nasekali smo dolge “rakle” in nanje nataknili škrince. Nastavili smo jih na stare bukve, ki so kakor nalašč za polhe.

Polni pričakovanja smo se vrnili v barako. Kmalu pa je naše veselje zamenjala žalost. Začel je padati dež. Streha je prepuščala in voda je pritekla v barako. Prostor, v katerem sva spala midva z Darjotom, je zalila voda. Vsi štirje smo se stiskali v enem prostoru. Voda je pritekla tudi na ognjišče in pogasila ogenj.Zjutraj smo mokri in jezni pobrali prazne škrince z bukev in šli domov. Na Colu so se nam posmehovali, ker nismo nič ulovili. “Vi še toliko niste naredili!” smo jim odgovorili.

Kar se z Domnom spomniva, take noči v svojem življenju še nisva doživela.

 

Jernej Peljhan, 6. T., in Domen Peljhan, 4. T.; šol. l. 1998/99

Col