Lovska družina Col

Nazaj k naravi

Ej, te lisice…

Moj tata je lovec in me pogosto vzame s sabo na lov. Seveda pa mu velikokrat odženem plen, ker zelo rad govorim. Navadno tudi ne morem biti pri miru in tako s šumi opozorim di vj ad na nevarnost.

Letos poleti pa smo imeli zanimiv lov kar okrog hiše. Doma imamo namreč purane, race, gosi in zajce, to pa je zadišalo lisicam, ki so se letos kar dobro razmnožile. Ponoči so se plazile okrog hiše in poskušale ukrasti kakšno žival. Purani, ki so bili varno ograjeni z mrežo, so se prestrašili iIi zakričali, kadar je lisica kopala okrog mreže.

Neko noč so se purani glasno zadrli. Tata je stekel k oknu in videl lisico. V tem trenutku pa je prišel avto. Verjetno se je lisica zmedla zaradi luči in stekla naravnost pod kolesa. Negibno je obležala. Mislili smo, da bo sedaj pred lisicami mir, toda pošteno smo se zmotili.

Kmalu po tem je bil tata en teden službeno odsoten.  o je šel, sem rekel, da bom ta čas jaz gospodar. Bolje bi bilo, da bi molčal. Ze prvo noč mojega gospodarjenja je lisica odnesla debelega purana. Zvečer smo ga namreč po­zabili zapreti. Z mamo sva šla pogledat proti izviru Sapotnika in videla perje ter pomečkano travo. Puran je bil zelo težak in ga ni upala nesti, temveč ga je vlekla. Mama se mi je smejala, ker sem se izkazal za slabega gospodarja.

V počitnicah se je brat javil, da bo on ponoči odganjal lisico. Napihnil si je blaiino in odšel ležat na balkon.

Zjutraj je rekel, da je vso noč prebedel, vendar lisice ni bilo. Mama pa mu je povedala, da se je bala, da ga zebe in je ponoči vsta­la. Ko je prišla na balkon, ga je vprašala, če je lisica že prišla, v odgovor pa je dobila samo glasno smrčanje. Potresla ga je za ramo, toda tudi to ga ni prebudilo. Lisice ponoči res ni bilo, saj je imela z ukrad n­im puranom pravo gostijo. Rad bi jo videl, kako se je oblizovala namesto nas.

Naslednji večer sva se z bratom dogovorila, da bova noč prebila v dnevni sobi. “Ali bo morda lisica pritekla skozi dnevno sobo!” se je jezila mama in naju podila spat. Midva se na njene pripombe nisva ozirala in sva noč trdno prespala v dnevni sobi. Zjutraj sva se počutila nekoliko zlomljeno, saj kavč ni tako udoben kot postelja.

Ko se je tata vrnil domov, sem mu veselo predal gospodarjenje.

Lisice so ponovno začele prihajati in tata jih je streljal kar skozi okno spalnice. Eno noč je ustrelil kar dve. Zvitorepke so bile še mlade in ne preveč izkušene. navadno so prišle okrog polnoči.

Slišal sem, da je to poletje pri več hišah v Višnjah lisica ukradla kakšno kokoš. Pri eni hiši je prišla ponjo kar v hlev.

Zgleda, da je lisic še polno in jih bomo tudi v zimskem času lovili. Takrat bodo še bolj predrzne, ker bodo težje prišle do hrane kot sedaj.

 

NIKO Bajec, 5. r.; šo1.1. 1993/94

Višnje